Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 149 RON.
Stiai ca stresul poate fi contagios?

Stiai ca stresul poate fi contagios?

25 august 2016 13:16:00 EEST

”Dacă te privesc, mă stresez…!”

Nu este vorba despre cuvintele rostite de vreo celebritate, ci de concluzia mai multor studii efectuate de mai mulți cercetători, în diverse părți ale mapamondului.

Toată lumea știe că gripa se transmite de la bolnav, la omul sănătos, datorită virușilor. Dar puțini cunosc faptul că starea de stres poate fi tot atât de molipsitoare ca gripa.

Ajunge să stai în preajma unei persoane stresate și te vei simți la rândul tău, la fel de stresat. Sau, este destul să vezi la TV o situație tensionantă, pentru ca în clipele următoare, să percepi o senzație de încordare.

Concluziile specialiștilor par îngrijorătoare îndeosebi pentru cine-și duce traiul lângă persoane în permanență agitate. Se poate întâmpla acasă sau la locul de muncă, rezultatul este același: stresul poate fi contagios.

Dar ce este stresul?

Pe scurt, stresul nu este altceva decât o reacție în plan fizic și emoțional, prin care trec toți oamenii de-a lungul existenței (intensitatea și durata diferă de la o persoană la alta), atunci când trebuie să se confrunte cu variate schimbări în viață.

Dacă se ”administrează” în ”doze” mici, deși nu pare, stresul poate avea consecințe pozitive. Spre exemplu, permite abodarea constructivă a problemelor cotidiene și facilitează acceptarea unor provocări aparent imposibil de trecut.

Însă când devine obișnuință, efectele sale nu sunt la fel de favorabile, dimpotrivă. Stresul cronic este responsabil de o serie de simptome și patologii, precum insomniile, depresiile, tulburările gastrointestinale sau afecțiunile cardiovasculare.

Și de ce este transmisibil?

Răspunsul ”studioșilor” este că întreaga ”vină” o poartă empatia. O reacție psihosomatică atât de intensă, se explică prin capacitatea empatică a ființelor umane, o formă deosebit de profundă de a-i înțelege pe ceilalți.

Mai exact, este vorba despre posibilitatea de ”a te pune în pielea celorlalți”, excluzând orice altă judecată morală sau atitudine afectivă personală de genul simpatiei și antipatiei.

Pe de o parte, empatia te ajută la înțelegerea suferințelor aproapelui. Însă pe de altă parte, poate duce la trăirea acelorași stări (fără ca tu să fii ”ținta”) și chiar la o adevărată ”contagiere” emoțională.

Tocmai din cauza acestei ”infectări” se întâmplă să te simți tensionat la vederea unei persoane stresate sau a unei emisiuni cu un puternic impact emoțional. Până și o simplă privire poate crește concentrația cortizolului, ”hormonul stresului” și totodată nivelul stresului în cel care ”observă”.

Dar ca să scapi de problema stresului, învață să-l gestionezi și fă o cură cu ceaiurile și tincturile Nervocalmus din Pachetul Depresii, Insomnii, Stres!

Postat în Afectiuni De:
Blugento Admin
Comentarii* Câmpuri Obligatorii