🎁 Lichidare de Stoc! 2+1 GRATIS la toate produsele. Profită acum!

🎁 Comandă și câștigă premii de peste 3000 lei la Tombola Sănătății!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Sirop Măceșe Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Ficat Mărit: O Afecțiune Comună, Dar Pe Care O Poți Evita

Oct 13, 2023 postat de Roxana
ficat marit

Printre afecțiunile organelor interne, bolile de ficat sunt destul de serioase și pot conduce la alte probleme de sănătate, dacă nu sunt conștientizate la timp și tratate corespunzător. Ficatul mărit este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ne prezentăm la un hepatolog. Însă, ce cauzează această afecțiune, care sunt simptomele reale și cum se tratează ea? Să aflăm în cele ce urmează.

Cuprins

  • Ficatul mărit, simptome, cauze și remedii: informații introductive
  • Simptomele ficatului mărit și pseudo-simptomele acestuia
  • Cauzele ficatului mărit și cum să le eviți
  • Remedii pentru ficatul mărit: tratament medicamentos sau remedii naturiste?

Ficatul mărit, simptome, cauze și remedii: informații introductive

Ficatul este un organ vital, cu mai multe funcții esențiale în organismul uman, în special în ceea ce privește procesele metabolice și de detoxifiere. Ficatului îi este atribuită, înainte de orice, funcția de eliminare a substanțelor toxice din sânge, curățând organismul. Apoi, urmează producerea de bilă, necesară în digestia grăsimilor din alimente și pentru absorbția lor în intestin, însă ficatul are multiple alte funcții și roluri:

• Metabolismul carbohidraților: Ficatul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, prin stocarea și eliberarea glucozei, în funcție de nevoile organismului. Mai departe, transformă excesul de glucoză în glicogen și îl stochează pentru mai târziu.
• Descompunerea grăsimilor: Contribuie la descompunerea grăsimilor, pentru o absorbție mai ușoară a acestora în intestinul subțire.
• Metabolismul proteinelor: Ficatul joacă un rol important în sinteza și descompunerea proteinelor, inclusiv a proteinelor din sânge (cum sunt albumina și factorii de coagulare).
• Stocarea și eliberarea nutrienților: Stochează vitamine și minerale esențiale, precum fierul și vitamina A, și le eliberează în sânge atunci când organismul are nevoie de ele.
 Descompunerea și eliminarea hemoglobinei vechi: Descompune celulele roșii din sânge care au devenit vechi și inutile și elimină produsele rezultate din acest proces.
 Producția de factori de coagulare: Ficatul produce factorii necesari pentru coagularea sângelui, contribuind astfel la oprirea sângerărilor.
 Depozitarea și eliminarea excesului de fier: Nu îl ultimul rând, poate stoca excesul de fier din organism, pentru a-l elibera în sânge atunci când va fi necesar.

Iată, așadar, că rolul ficatului în organismul uman este mult mai complex decât ar părea la o simplă privire superficială. Un ficat bolnav încetează să mai îndeplinească aceste funcții sau ajunge să le îndeplinească în mod necorespunzător, ceea ce cauzează alte probleme în organism.

O astfel de afecțiune este și ficatul mărit - sau, în termeni medicali, hepatomegalia - a cărei denumire este mai mult decât sugestivă. Ficatul în dimensiuni mai mari decât cele normale poate avea mai multe cauze, iar simptomele pot varia, în funcție de cauza subiacentă.

Cât de gravă este hepatomegalia (ficatul mărit)?

Gravitatea hepatomegaliei depinde de cauza sa și de cât de rapidă și de eficientă este intervenția asupra ei. În unele cazuri, ficatul mărit este doar o problemă temporară și ușor de tratat, dar poate fi vorba și despre semnele unei afecțiuni mai grave.

Prezența simptomelor și severitatea acestora pot indica gravitatea problemei. De exemplu, dacă ai icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor) și suferi, în plus, de oboseală severă și scădere în greutate, acestea pot fi semnele unei afecțiuni hepatice mai grave. Unele cauze ale ficatului mărit pot deveni complicații fatale, cum ar fi ciroza, insuficiența hepatică sau cancerul de ficat. În aceste cazuri, afecțiunea este evident gravă și necesită tratament medical specializat.

Produse Recomandate

Simptomele ficatului mărit și pseudo-simptomele acestuia

simptomele ficatului mărit

Simptomele de ficat mărit sunt primul lucru pe care o persoană care suspectează că ar putea suferi de această afecțiune îl analizează. Există, desigur, simptome specifice, însă este important de reținut că un simptom poate fi un indiciu pentru mai multe boli.

Simptomele trebuie privite în ansamblul lor și corelate cu analizele medicale corespunzătoare, pentru a conduce la diagnosticul corect, iar medicul este singura persoană în măsură să tragă concluziile corecte.

Uneori, hepatomegalia poate fi asimptomatică și poate fi descoperită doar în urma unui examen medical de rutină sau în timpul investigațiilor pentru alte probleme de sănătate.

Alteori, însă, aceasta se manifestă prin simptome precum:

• Durere sau disconfort în partea superioară din dreapta a abdomenului. Multe persoane cu ficatul mărit pot simți o senzație de presiune sau disconfort partea superioară din dreapta a abdomenului, acolo unde este localizat ficatul.
• Umflarea abdomenului. Hepatomegalia poate face ca abdomenul să pară umflat sau plin și poate fi însoțită de senzația de abdomen „plin”, deși persoana în cauză nu a consumat alimente în ultimele ore.
• Oboseală și slăbiciune. Persoanele cu ficat mărit se pot simți mai obosite decât în mod normal și pot experimenta o slăbiciune generală, cu un nivel de energie foarte scăzut.
• Lipsa poftei de mâncare și scădere în greutate. Un ficat mărit poate afecta digestia, reducând pofta de mâncare și conducând, în cele din urmă, la pierderea în greutate.
• Icterul. Atunci când hepatomegalia este cauzată de fluxul neregulat de bilă, precum o obstrucție biliară, pot apărea simptome de icter. Icterul se caracterizează prin colorarea galbenă a pielii și a ochilor și este foarte ușor de identificat.
• Mâncărimi ale pielii. Hepatomegalia poate duce la acumularea a diferite substanțe toxice în sânge, acestea putând provoca mâncărimi ale pielii.

În funcție de cauza reală a apariției ficatului mărit, pot apărea și alte simptome, cum ar fi febra, greața, vărsăturile sau unele schimbări în textura și culoarea scaunului și a urinei.

În plus, cauza, severitatea afecțiunii și eventualele boli preexistente pot face ca simptomele ficatului mărit să fie foarte diferite, atât ca tip, cât și ca intensitate, de la o persoană la alta.

 Pseudo-simptomele ficatului mărit

Pe de altă parte, nu întotdeauna ceea ce pare a fi un simptom de ficat mărit ascunde întocmai această afecțiune:

De exemplu, o durere în partea superioară dreaptă a abdomenului poate fi cauzată de o problemă digestivă.

• Oboseala și slăbiciunea pot apărea ca urmare a unei infecții virale, a unor tulburări endocrine sau a stresului, nefiind specifice ficatului mărit.

• Stresul psihologic sau anumite boli autoimune conduc, adesea, la lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate.

• Mâncărimile cutanate pot fi legate de o serie de afecțiuni, inclusiv alergii, dermatite sau probleme ale pielii și nu sunt întotdeauna specifice ficatului mărit.

Tocmai pentru că unele simptome ale ficatului mărit sunt mai puțin vizibile decât altele, este recomandat consultul medical în ipoteza suspectării acestei afecțiuni. Un consult de specialitate și un set corect de analize medicale vor determina dacă este, într-adevăr, vorba despre ficat mărit sau despre o cu totul și cu totul altă afecțiune.

Cauzele ficatului mărit și cum să le eviți

cauzle ficatului marit

Determinarea cauzei ficatului mărit este esențială pentru a stabili schema corectă de tratament. O afecțiune hepato-biliară temporară, cauzată de o infecție virală, poate fi gestionată cu ușurință, dar una provocată de ciroză sau de o afecțiune hepatică autoimună este semnificativ mai gravă și va necesita un tratament mult mai complex și pe o durată semnificativ mai extinsă.

Cauzele ficatului mărit sunt numeroase și, în timp ce unele dintre ele sunt general cunoscute, altele sunt mai subtile și este important să le cunoști, pentru a le putea evita sau gestiona, după caz:

• Consumul excesiv de alcool
Ficatul este principalul responsabil în procesul de metabolizare a alcoolului. Atunci când consumi alcool, ficatul îl descompune, pentru a-l elimina din organism. Cu toate acestea, procesul de metabolizare a alcoolului poate genera substanțe chimice toxice și poate duce la stres oxidativ în celulele hepatice.

Astfel, deși consumul ocazional de alcool poate fi gestionat cu ușurință de ficat, pe măsură ce cantitatea acestuia crește, capacitatea ficatului este depășită, iar pe termenul lung acesta poate chiar să cedeze. Limitează consumul sau renunță la alcool, în funcție de recomandările medicului, pentru a-ți menține ficatul sănătos.

• Alimentația nesănătoasă
Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, zaharuri adăugate și carbohidrați simpli este o altă cauză frecventă a ficatului mărit, pentru că grăsimile se acumulează în ficat, iar fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge pun o presiune suplimentară asupra ficatului.Încearcă să adopți o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale. De asemenea, suplimentează alimentația cu remedii naturiste, pe bază de plante medicinale, eficiente pentru afecțiuni ale ficatului.

• Obezitatea Obezitatea este un factor de risc major pentru ficatul gras și alte afecțiuni hepatice, pentru că este caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în organism, inclusiv în acest organ.În plus, obezitatea poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină, când celulele nu mai răspund eficient la acțiunea insulinei. Insulinorezistența poate, la rândul ei, să conducă la o creștere a nivelului de insulină din sânge și acumularea de grăsime în ficat.

• Consumul de medicamente și substanțe toxice
Ficatul are un rol central în metabolizarea și eliminarea majorității medicamentelor și substanțelor toxice din organism. Utilizarea prelungită sau abuzul de anumite medicamente sau substanțe poate provoca inflamația cronică a ficatului, iar inflamația persistentă contribuie la hepatomegalie.

Evită automedicația și asigură-te că iei medicamentele doar conform prescripției medicului. De asemenea, fii conștient de substanțele toxice la care poți fi expus în mediul de muncă și ia măsuri de protecție adecvate.

• Hepatite virale
Hepatitele virale, cum ar fi hepatita B, hepatita C și hepatita A, pot provoca inflamația ficatului și, în cazuri severe, pot duce la hepatomegalie.

Iată cum, în privința ficatului mărit, cauzele pot fi atât de natură genetică, cât și derivate dintr-un stil de viață nesănătos. Pentru acest ultim motiv, este bine să știi care sunt cele 5 reguli pentru un ficat sănătos, pentru a le putea urma:

Evitarea mâncărurilor grase în exces. Grăsimile sunt necesare în funcționarea corespunzătoare a organismului, dar abuzul poate conduce la probleme de sănătate dintre cele mai neplăcute.

Mișcarea regulată. Nu este nevoie să faci sporturi de performanță sau să mergi la sală zilnic, însă câteva exerciții ușoare vor contribui la menținerea sănătății ficatului tău.

Evitarea consumului excesiv de alcool și a supramedicației. Faptul că un consum regulat de alcool afectează ficatul este general cunoscut, însă ceva ce mai puține persoane cunosc este, așa cum spuneam, faptul că și medicamentele administrate în exces pot avea același efect.

O igienă corespunzătoare și o atenție sporită la alimentele consumate sunt importante pentru evitarea hepatitei - o afecțiune a ficatului cauzată de viruși și care poate conduce la mărirea ficatului.

Respectarea periodicității analizelor medicale de rutină. Analizele de sânge constituie unul dintre cele mai simple moduri de a evalua starea de sănătate a ficatului și a identifica din timp eventuale probleme, astfel încât buna funcționare a acestuia să poată fi restabilită.

Despre ficatul mărit și cauzele acestuia pot fi purtate discuții îndelungate. Un stil de viață sănătos, caracterizat de o alimentație corespunzătoare, odihnă suficientă și exerciții fizice regulate, reprezintă cea mai bună prevenire, atât pentru bolile de ficat, cât și pentru alte afecțiuni ale organismului.

Însă, există și remedii naturiste care pot susține sănătatea ficatului și a vezicii biliare.

Remedii pentru ficatul mărit: tratament medicamentos sau remedii naturiste?

La întrebarea „Cu ce se tratează ficatul mărit?” răspunsurile vor fi mereu diferite, în funcție de stadiul afecțiunii, persoana căreia i-a fost adresată întrebarea, vârsta pacientului și eventuale alergii sau alte afecțiuni pe care acesta le-ar putea prezenta.

Tratamentul pentru ficatul mărit depinde, în primul rând, de cauza afecțiunii. Decizia de a opta pentru tratament medicamentos sau remedii naturiste trebuie luată în funcție de ea și de recomandările medicului. Uneori, tratamentul medicamentos este singura alternativă disponibilă, iar amânarea lui poate fi fatală. Tocmai de aceea, în caz de suspiciuni cu privire la sănătatea ficatului, un consult medical de specialitate nu ar trebui să fie amânat.

Noi, la Faunus Plant, realizăm prin prelucrare manuală o serie de produsele naturiste pentru ficat, certificate internațional, precum tincturi și ceaiuri. Remediile naturiste au o istorie îndelungată și sunt la îndemâna oricui, fiind adesea utile ca adjuvant în atenuarea unor simptome de ficat mărit și alte afecțiuni hepatobiliare. De altfel, majoritatea medicamentelor și produselor naturiste au la bază extracte din plante, pentru că acestea sunt cea mai bună sursă din care se pot extrage nutrienții necesari organismului uman.

În acest sens, Pachetul Ficat Sănătos - Afecțiuni Hepato-Biliare este un tonic hepatic, hepatoprotector, regenerant al celulelor hepatice, antitoxic hepatic, conceput special pentru o cură de 36 zile. Ingredientele din acest pachet sunt eficiente inclusiv pentru ameliorarea simptomelor în cazul afecțiunii de ficat mărit. Pachetul Ficat Sănătos de la Faunus Plant conține:
• Ceai Hepatobiliarus - 3 buc, amestec compus din 7 plante medicinale recomandate în hepatite acute și cronice, dischinezii biliare, ciroză hepatică, congestie şi insuficienţă hepatică,
• Tinctura Hepatobiliarus - 3 buc, tonic hepatic, hepatoprotector, care poate aduce rezultate superioară dacă este consumată în asociere cu ceaiul din aceeași gamă.

Ambele remedii sunt recomandate pentru o cură de minim 3 luni și au la bază plante medicinale precum: anghinare, cicoare, păpădie, coada-şoricelului, cruşin, rostopască, sunătoare.

Așadar, ficatul mărit este o afecțiune comună, dar mulți dintre factorii de risc asociați acestuia pot fi evitați prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin efectuarea analizelor de rutină, cu periodicitatea corespunzătoare. În acest fel, poți contribui la menținerea sănătății ficatului tău și a întregului organism, pentru a te bucura din plin de viață, în fiecare zi.

Articole recomandate

Trimite mai departe