Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 149 RON.
Zincul in alimentatie: Beneficii si surse alimentare

Zincul in alimentatie: Beneficii si surse alimentare

23 iunie 2016 12:33:00 EEST

Zincul, unul dintre mineralele fundamentale pentru sănătatea organismului, nu trebuie să lipsească din dieta cotidiană. Cu toate acestea, adeseori, nu este apreciat la adevărata sa valoare. Poate că astfel se explică de ce aproximativ 80 % din populație ajunge să sufere din cauza carențelor, categoriile cele mai vulnerabile fiind copiii și femeile însărcinate.

În corpul uman, zincul apare concentrat în oase, mușchi și piele, în glanda tiroidă, în ficat, rinichi, organe genitale, plasmă și în țesuturile cerebrale. Absorbția se face la nivelul intestinului subțire, pentru circa 30 % din cantitatea totală, fiind eliminat tot pe cale intestinală.

Ce beneficii are zincul?

Zincul, mai mult decât un simplu metal, este responsabil de activarea a peste 300 de funcții și enzime, dintre care le-am selectat pe cele mai reprezentative:

  • Protejează pielea și mușchii de îmbătrânirea precoce;
  • Combate unele maladii epidermice (acnee, eczeme, etc.);
  • Ajută la vindecarea rănilor (accelerează refacerea țesuturilor);
  • Protejează mecanismul de apărare al organismului;
  • Intervine în procesul de formare a mușchilor și oaselor;
  • Permite maturizarea organelor sexuale;
  • Contribuie la funcționarea corectă a aparatului reproducător;
  • Are o funcție importantă în percepția senzației de sațietate;
  • Influențează simțul olfactiv și pe cel tactil;
  • Controlează metabolismul și, totodată, masa corporală;
  • Este un veritabil aliat împotriva stărilor depresive;
  • Contribuie la păstrarea memoriei.

Lista cu alimentele care conțin zinc

Din cauză că accesul la rezervele de zinc este destul de greoi, un rol important îl joacă dieta. Aceasta trebuie să includă alimente bogate în zinc (atenție și la excese), în topul listei situându-se:

  • Stridiile (în funcție de varietate, furnizează până la 182 mg);
  • Carnea, în special cea de vită (furnizează până la 10 mg);
  • Ficatul de vițel, dar și de orice animal (conține circa 12 mg);
  • Semințele de susan și produsele din susan (până la 12,5 mg);
  • Semințele de dovleac și dovleceii (circa 10 mg);
  • Arahidele (până la 6,6 mg, depinde cum sunt preparate);
  • Nucile și alte fructe uscate (până la 10 mg);
  • Ciocolata amăruie și praful de cacao (2,6 mg și respectiv 6,8 mg);
  • Drojdia de bere (aproximativ 10 mg);
  • Ciupercile (aproape 7 mg);
  • Ouăle, îndeosebi gălbenușul (între 3 și 5 mg).
    (Cantitățile afișate se referă la 100 g de produs.)

Recomandări

Cantitatea de zinc prezentă în corpul uman este cuprinsă între 1.500 și 3.000 mg, aportul zilnic recomandat (DZR) fiind de:

  • 10 mg la copii;
  • 15 mg la femei și persoane în vârstă;
  • 18 mg la bărbați și femei însărcinate sau care alăptează.

(Cantitățile sunt aproximative și în funcție de recomandările medicului, pot suferi modificări.)

Pentru a evita nu doar carențele, ci și excesele, o dietă ideală trebuie să conțină:

  • Alimente de origine vegetală și animală în proporții echilibrate;
  • Doze moderate de cafea (cofeina scade capacitatea organismului de asimilare a zincului);
  • O cantitate limitată de alcool (alcoolul favorizează eliminarea acestui mineral);
  • Fibre, dar cu moderație (acești nutrienți împiedică absorbția intestinală a zincului).
Postat în Sfaturi De:
Blugento Admin
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii