Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 149 RON.
La ce sunt bune gălbenelele? – Utilizări terapeutice și culinare

La ce sunt bune gălbenelele? – Utilizări terapeutice și culinare

23 ianuarie 2020 11:38:50 EET

Astăzi îți vom vorbi despre utilizările gălbenelelor, (Calendula officinalis – denumire științifică), o varietate de plante medicinale deosebit de apreciate pentru calitățile terapeutice.

Principiile active se extrag din flori și pot fi găsite în compoziția unor preparate naturiste de tipul ceaiurilor, tincturilor și unguentelor.

Descrierea plantei

Incluse în categoria plantelor rustice, gălbenelele se adaptează cu ușurință oricărui tip de sol sau ambient. Însă date fiind beneficiile pentru sănătate, sunt adeseori cultivate, de preferința în zone deluroase, cu o bună expunere solară.

De culoare galben-portocalie, florile se recunosc cu ușurință datorită asemănării cu gerberele. Unele varietăți de grădina se deosebesc ca aspect de speciile sălbatice. În cazul primei categorii, florile sunt mai mari și mai intens nuanțate.

Proprietăți medicinale și cosmetice

Florile de Calendula officinalis conțin numeroase substanțe active, foarte benefice organismului: flavonoide, carotenoizi, uleiuri esențiale, fitosteroli, acid salicilic, taninuri etc.

Deși este recunoscută în special pentru acțiunea antiinflamatoare, antiseptică și astringentă, planta se bucură de proprietăți medicinale și cosmetice multiple:

 - Utilizată intern, este un excelent antispasmodic, antiinflamator, sedativ, carminativ și coleretic (stimulează secreția bilei);
 - Aplicată extern, este considerată un optim cicatrizant, emolient, regenerant, calmant, antiinflamator și antiseptic.

Utilizările gălbenelelor în scop terapeutic

Extern

Una dintre primele întrebuințări asociate cu gălbenelele se referă la îngrijirea pielii.

Datorită acțiunii calmante, cicatrizante și antibacteriene, preparatele cu gălbenele sunt deosebit de apreciate când vine vorba despre leziunile pielii: înțepături de insecte, tăieturi, arsuri, cuperoză, acnee, herpez, micoze, dermatite, probleme gingivale și de alte erupții cutanate.

Dar efectele benefice nu se referă doar la tratarea leziunilor, ci la îngriirea pielii în general.

Dacă pielea este uscată și sensibilă la agenții atmosferici (vânt, frig, umezeală), dacă se irită ușor și are tendința să se crape, unguentele și cremele pe bază de gălbenele îmbunătățesc hidratarea și protejează straturile epidermice.

Intern

Acțiunea antiinflamatoare, antiseptică și calmantă dă rezultate și la nivel intern.

Gălbenelele se pot folosi și în tratarea unor afecțiuni ce nu au neapărat legătură între ele: viroze repiratorii, tulburări digestive (gastrite, ulcere, colite), probleme hepatobiliare, patologii cardiovasculare și ale sistemului nervos central, tulburări menstruale, infecții genitale etc.

Preparatele au un particular avantaj în cazul problemelor specifice sexului frumos.

Gălbenelele, comportându-se ca un fel de hormon estrogen, contribuie la îmbunătățirea funcționării întregului aparat genital feminin. Iar o cură ameliorează simptomele corelate cu tulburările menstruale, infecțiile genitale, chisturile ovariene și fibromul uterin.

Utilizările gălbenelelor în scop culinar

Atât frunzele, cât și florile de Calendula pot avea și o destinație culinara.

Datorită nuanțării portocalii, gălbenelele sunt cunoscute că ”șofranul săracilor”, iar odată uscate, pot deveni un optim înlocuitor al șofranului.

Caracterizate de un ușor gust amărui, sunt perfecte pentru completarea unor rețete gastronomice (salate, supe, fripturi, etc.).

Dacă ești în căutarea unor remedii naturiste pentru una dintre problemele prezentate anterior, magazinul Faunus Plant îți vine în ajutor cu preparate precum unguente, ceaiuri si tincturi cu gălbenele.

Produse recomandate

 • Tinctura Galbenele 200ml

  Tinctura Galbenele 200ml

  Efecte: Coleretic-colagog, cicatrizant, emenagog, antispastic, antiinflamator, antiseptic, antiviral, cicatrizant, antiinflamator, antiseptic, antibacterian, antimicotic, antitricomonazic.
  23,90 RON
 • Pachet Acnee, Eczeme
  -20%

  Pachet Acnee, Eczeme

  Depurativ, cicatrizant, antibacterian, antimicotic, antiseptic, antiinflamator.

  Preț normal: 145,30 RON

  Special Price 116,20 RON

 • Gel Variplant 250ml

  Gel Variplant 250ml

  cu extracte din Castan, Spânz și Gălbenele pentru varice și picioare obosite.

Postat în Plante De:
blog editor
Comentarii* Câmpuri Obligatorii