Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 199 RON.
Cum strănuți corect? Reguli elementare de igienă pentru evitarea răspândirii bolilor

Cum strănuți corect? Reguli elementare de igienă pentru evitarea răspândirii bolilor

9 noiembrie 2020 14:10:04 EET

Una dintre cele mai banale reguli de igienă se referă la strănut. Dar banală ori nu, în funcție de cum strănuți vei contribui la răspândirea / reținerea germenilor respiratori.

Totuși, evitarea îmbolnăvirilor nu ține doar de strănut și tuse, adevărate bombe de viruși gata să explodeze. Ține și de alte norme elementare de igienă.

Cum strănuți corect și de ce să n-o faci la-ntâmplare?

Multă lume strănută / tușește ținând mâinile la gură, crezând că astfel evită difuzarea patogenilor. Dar gestul este în totalitate greșit! Cu mâinile atingi apoi suprafețe și persoane.

Ideal ar fi să folosești un șervețel, cu care să acoperi nasul și gura. Practica este cel mai bun mijloc de a reține germenii. Aruncă șervețelul imediat la coș, nu-l păstra. Apoi spală mâinile temeinic sau dezinfectează-le dacă nu ai acces la apă și săpun.

Nu ai la-ndemână o batistă de hârtie sau gestul te surprinde fără batistă? Improvizează! Specialiștii recomandă ”descărcarea” în pliul cotului. Nu în palme! Corect e undeva între braț și antebraț. Este o porțiune care intră mai puțin în contact cu propriile mâini și cu celelalte persoane.

Dacă totuși ajungi să strănuți în palme – e oricum preferabil decât să eliberezi toți microbii în aer, asigură-te că-ți speli / dezinfectezi cât mai curând mâinile.

Alte reguli de igienă care ajută la prevenirea răspândirii bolilor

 • Păstrează distanța de restul oamenilor. Măsura te va proteja pe tine de microbii celorlalți, dar și pe ceilalți de microbii tăi. Mai ales că strănutul și tusea se pot manifesta pe neașteptate.
 • În măsura în care poți, stai acasă dacă te îmbolnăvești. Oricum, dacă nu te simți bine, randamentul nu va fi același, dar în plus, eviți răspândirea virozelor respiratorii.
 • Spală-te cât mai des și bine pe mâini, de fiecare dată când revii acasă sau după ce atingi suprafețe cu risc de contaminare (mânere, balustrade, întrerupătoare, toalete etc.).
 • Respectă rutina spălatului pe mâini (neapărat cu apă și săpun) chiar și când crezi că ai mâinile curate. Ca alternativă sau în completare, folosește un dezinfectat pe bază de alcool.
 • Pe cât posibil, evită să-ți atingi nasul, ochii sau gura (primele căi de acces în organism pentru variați patogeni) fără să ai mâinile curate.
 • Acasă și la serviciu, obișnuiește-te să cureți / dezinfectezi cu biocide (soluții pe bază de clor sau alcool) zonele cele mai expuse la murdărie și germeni.
 • Evită contactul apropiat cu persoanele din jurul tău. Chiar dacă sunt din familie, abține-te de la prea multe strângeri de mână, îmbrățișări și săruturi.

Recomandări din magazinul Faunus Plant, în completarea normelor de igienă

Pare simplu să respecți toate aceste reguli de igienă. Totuși, oamenii continuă să se îmbolnăvească pe fondul neatenției și neglijenței. Și chiar pe fondul unei imunități slăbite, care sensibilizează organismul.

În ajutorul mencanismelor naturale de protecție, am pregătit câteva tincturi vitaminizante pe care le găsești în secțiunea Vitaminizante, Imunitate.

Ca să crești rezistența la microorganismele patogene și la boli, folosește tincturile noastre cu propolis, echinacea sau care conțin extracte din mai multe plante!

Produse recomandate

 • Pachet Raceala, Gripa
  -20%

  Pachet Raceala, Gripa

  Contribuie la funcționarea normală a aparatului respirator și la îmbunătățirea capacității respiratorii.

  Preț normal: 111,30 RON

  Special Price 89,00 RON

 • Pachet Vitaminizant cu Catina si Propolis + Lotiune Igienizanta Maini
  -20%

  Pachet Vitaminizant cu Catina si Propolis + Lotiune Igienizanta Maini

  Conceput special pentru întărirea sistemului imunitar, având efecte puternic vitaminizante, tonifiante și antivirale.

  Preț normal: 106,50 RON

  Special Price 85,20 RON

 • Lotiune igienizanta maini 100ml
  Nou!

  Lotiune igienizanta maini 100ml

  Loţiunea igienizantă mâini este o soluţie ideală pentru păstrarea în perfectă stare de igienă a pielii mâinilor, în special atunci când nu avem la îndemână apă și săpun. Glicerina are rolul de hidratare a pielii iar uleiul esențial de Lămâie lasă un miros plăcut și reconfortant.
  15,90 RON

Postat în Sfaturi De:
Flaviu Matei
Comentarii* Câmpuri Obligatorii