Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 149 RON.
Glicemia: Hiperglicemia – Cauze, simptome

Glicemia: Hiperglicemia – Cauze, simptome

27 iulie 2017 13:56:00 EEST

Pe parcursul unei singure zile, valorile glicemiei se pot ridica sau, dimpotrivă, scădea. Însă cât timp nu ies din intervalul de siguranță, nu există riscuri pentru sănătate.

Ce este glicemia și când se consideră normală?

Toată lumea știe că este vorba despre un parametru sanguin. Dar ce exprimă de fapt?

În terminologia medicală, descrie concentrația glucozei sau a zahărului din sânge. Glucoza, un tip de glucide (carbohidrați), se găsește în legume, fructe, paste făinoase și cereale. În organism îndeplinește un rol fundamental, fiind:

 - Principalul nutrient al celulelor;
 - Prima sursă de energie.

La persoanele sănătoase, care nu suferă de diabet, parametrii normali înseamnă:

 - Pe stomacul gol: 70-100 mg/dl;
 - După mâncare: până la 140 mg/dl.

După mese serale foarte sățioase, nivelul poate ajunge la 180 mg/dl. Creșterea bruscă, imediat după mâncare, se datorează absorbției glucozei. Însă organismul uman posedă un sistem de reglare care împiedică oscilațiile majore din timpul zilei.

O funcție esențială o au hormonii, acțiunea cea mai potentă având-o insulina (desfășoară un efect hipoglicemiant).

În ce condiții glicemia poate crește?

În arcul celor 24 de ore, acest parametru trece prin fluctuații de natură fiziologică. Când nu se mai încadrează între limitele normale, poate indica prezența unor patologii.

În cazul în care crește, se poate vorbi despre hiperglicemie, iar dacă scade, despre hipoglicemie. La originea hiperglicemiei, se pot afla:

 - Alimentația dezechilibrată;
 - Aportul excesiv de carbohidrați;
 - Sedentarismul și în general lipsa de mișcare;
 - Situațiile de stres;
 - O serie de patologii (diabetul zaharat).

Iar printre factorii favorizanți, se amplasează:

 - Surplusul ponderal (greutate supraponderală, obezitate);
 - Înaintarea în vârstă (predispoziție după 45 de ani);
 - Hipertensiunea arterială.

Cum se manifestă hiperglicemia?

Din păcate, până ce glicemia nu atinge cote foarte ridicate, pacienții nu-și dau seama de problemă. Iar când apar simptomele, printre ele se numără:

 - Senzația permanentă de sete;
 - Gura uscată;
 - Necesitatea micțiunilor frecvente;
 - Creșterea poftei de mâncare;
 - Oboseală și somnolență;
 - Stare generală proastă;
 - Încețoșarea vederii, etc.

Dacă nu se reglează la timp, își fac apariția și alte manifestări:

 - Întârzierea vindecării rănilor;
 - Infecții frecvente (de exemplu, candida);
 - Slăbire fără diete;
 - Dureri abdominale;
 - Greață și vărsături;
 - Respirație acidă;
 - Comă (în cazuri extreme).

Știai că?

Potrivit Asociației Americane de Diabet (American Diabetes Association), un nivel egal sau peste 126 mg/dl explică un posibil simptom de diabet.

Frunzele de afin, datorită principiilor active conținute, au o acțiune hipoglicemiantă. Le găsești și în magazinul nostru naturist, fiind incluse în variate proporții în ceaiul tradițional Glicemie normală sau în ceaiul și tinctura din pachetul pentru diabet.

Postat în Afectiuni De:
Blugento Admin
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii