Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 199 RON.
Ce trebuie sa stii despre fiere? Care este rolul sau?

Ce trebuie sa stii despre fiere? Care este rolul sau?

28 ianuarie 2016 14:05:00 EET

Multe persoane nu știu exact ce este fierea. Adesea, în mod eronat, obișnuim să ne referim la fiere ca la un organ… deși nu este… Și totuși, nu suntem nici foarte departe de adevăr. Dar să începem cu începutul…

Ce este fierea?

Fierea sau bila nu este altceva decât un lichid galben-verzui, produs în ficat, alcătuit în principal din apă, lipide, electroliți, proteine și pigmenți (bilirubină). În medie, cantitatea secretată ajunge la circa 600 ml zilnic, însă este influențată de dietă și de ritmul circadian. Astfel, în prezența grăsimilor, a meselor copioase și frecvente, a unor medicamente și pe timpul nopții, va crește.

După ce a fost produsă de hepatocite (celulele ficatului), bila (fierea) urmează să fie înmagazinată în vezica biliară, cunoscută în termeni medicali și cu denumirea de colecist. Este vorba despre un organ de mici dimensiuni, în formă de pară, ce aparține sistemului digestiv, localizat în partea superioară a abdomenului, imediat sub ficat.

Ce funcție îndeplinește?

Colecistul (vezica biliară) are rolul să acumuleze bila (așa-zisa fiere), în timpul pauzelor dintre o masă și alta și s-o elibereze în intestinul subțire, imediat după mâncare. La rândul său, bila, indispensabilă în procesul de digestie, pe parcursul ”călătoriei” sale spre duoden, intervine în digestia alimentelor.

Practic, fierea exercită un efect emulsionant asupra grăsimilor, pe care le dizolvă. În plus, pe lângă că facilitează absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire, inclusiv a vitaminelor liposolubile (solubile în grăsimi, precum vitaminele A, D, E sau K), bila reușește să neutralizeze și secrețiile gastrice prea acide.

De asemenea, are o acțiune antiseptică în ce privește microflora bacteriană (încetinește procesele de fermentație) și stimulează mișcările intestinale. Și tot bila este cea care contribuie la eliminarea bilirubinei (reziduuri toxice rezultate din degradarea hemoglobinei).

Recomandări

Pentru menținerea sănătății colecistului și fluidificarea bilei, nu uita să urmezi o dietă echilibrată, cu cât mai puține grăsimi ”rele” sau saturate (grăsimi animale), din care să nu lipsească grăsimile ”bune” sau nesaturate (uleiuri vegetale), proteinele slabe și fibrele.

Produse recomandate

 • Pachet Ficat Sanatos - Afectiuni Hepato-Biliare
  -20%

  Pachet Ficat Sanatos - Afectiuni Hepato-Biliare

  Tonic hepatic, hepatoprotector, regenerant a celulelor hepatice, coleretic-colagog.

  Preț normal: 122,40 RON

  Special Price 97,90 RON

 • CEAI_RETETE_TRADITIONALE_HEPATOBILIAR_180G

  Ceai -Retete Traditionale- Hepatobiliar 180g

  Amestec din 17 plante medicinale realizat după o rețetă tradițională. Contribuie la funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare.
  22,90 RON
 • Tinctura Gentiana 500ml

  Tinctura Gentiana 500ml

  Efecte: Tonic amar, stomahic, aperitiv, stimulent al sistemului nervos central, stimulent gastric, coleretic-colagog, antipiretic, antimalaric, vermifug.
  43,90 RON

Postat în Sfaturi De:
Blugento Admin
Comentarii* Câmpuri Obligatorii