Transport Transport Gratuit pentru comenzile peste 149 RON.
Ce proprietati si indicatii terapeutice are coada-soricelului?

Ce proprietati si indicatii terapeutice are coada-soricelului?

22 iunie 2017 15:16:38 EEST

Coada-șoricelului, cu numele său științific Achillea millefolium, este cunoscută încă din vremurile preistorice ca un optim hemostatic, antiinflamator și cicatrizant.

Adeseori, planta se află printre ingredientele remediilor fitoterapeutice și homeopatice. Cele mai utilizate sunt părțile aeriene, bogate în flavonoide, acizi organici, uleiuri esențiale, acizi fenolici, tanini, steroli, etc.

Ce proprietăți are coada-șoricelului?

Ca însușiri terapeutice, se aseamănă cu mușețelul, fiind un optim:

a. Cicatrizant

Faima acestei specii ierboase, care iubește sălbăticia, se datorează în primul rând acțiunii cicatrizante și reparatoare tisulare. Din acest motiv, se folosește pentru vindecarea leziunilor cutanate de orice fel.

b. Antispasmodic

Excelent remediu spasmolitic și antiinflamator, contribuie la relaxarea musculaturii netede (viscerale), de exemplu în prezența durerilor menstruale sau în cazul crampelor abdominale care însoțesc colitele.

c. Stomahic

Date fiind proprietățile gastrice, coada-șoricelului are capacitatea să favorizeze mecanismele digestive și să pună în mișcare funcția hepatică, implicată în ”curățarea” organismului de toxine.

d. Reglator

Prezența flavonoidelor îi conferă puterea să echilibreze sistemul hormonal, care, într-o anumită măsură, își pune amprenta asupra simptomelor din faza premenstruală (slăbiciune, nervozitate, etc.).

e. Astringent

Dotată cu proprietăți astringente și hemostatice, este în măsură să stopeze hemoragiile și sângerările provocate de menstruațiile abundente, hemoroizi sau problemele stomatologice (gingivite).

f. Vasodilatator

La nivelul sistemului cardiovascular, acționează în sensul diminuării presiunii arteriale, cu efecte similare unui vasodilatator. În plus, este și un bronhodilatator. Dilatând musculatura bronhială, facilitează respirația.

Care sunt indicațiile terapeutice?

În mod uzual, părțile aeriene își găsesc utilizări sub formă de infuzii, tincturi sau unguente, recomandate pentru:

 - Sistemul cardiovascular – Îmbunătățirea circulației sanguine, combaterea problemelor circulatorii (vene varicoase și hemoroidale), prevenirea hemoragiilor;
 - Sistemul digestiv – Combaterea spasmelor abdominale, ameliorarea tulburărilor gastrointestinale și inflamațiilor gastrice, favorizarea digestiei;
 - Aparatul genital – Tonifierea pereților uterului (acționează eficient în cazul contracțiilor care însoțesc dismenoreea), normalizarea fluxului menstrual;
 - Piele – Accelerarea vindecării țesuturilor (leziuni, acnee), dezinfectarea și calmarea inflamațiilor, inclusiv a celor datorate expunerii solare, revigorarea epidermei;
 - Păr – Efecte reparatoare și regenerante, reprezentând un tratament eficace în cazul părului lipsit de rezistență și luciu, cu tendință de cădere și aspect nesănătos.

Despre coada-șoricelului – Știai că...?

O poți găsi în aproape toate regiunile?

Face parte din flora spontană și preferă zonele nu foarte umede, crescând în special pe marginea drumurilor și potecilor. Nu suferă de frig sau din cauza secetei, iar uneori este infestantă.

Numele său provine de la Achille, celebrul erou homeric?

Potrivit istoricilor, la sfatul lui Venus, acesta a folosit-o în timpul asediului Troiei, pentru tratarea rănilor grave ale soldaților.

În diverse culturi, era considerată o plantă magică?

Totul se datorează de fapt însușirilor curative. Spre exemplu, în China, pe vremuri, era considerată un simbol al echilibrului yin-yang, fiind inclusă în ritualurile sacre.

Are utilizări și în bucătărie?

Prin secolul al XVII-lea, frunzele tinere îmbogățeau prin aromele lor unele salate și brânzeturi proaspete. Sau mai serveau la ornarea farfuriilor și platourilor cu mâncare.

În magazinul nostru, poți găsi remedii în care am inclus părți aeriene (în variate proporții) din coada-șoricelului, ca de exemplu pachetele pentru slăbire și pachetele pentru varice.

Postat în Plante De:
Blugento Admin
Comentarii* Câmpuri Obligatorii